Mașină electrică pentru pastă de măceșe

joi, 4 aprilie 2013 78 comentarii


     Varianta electrică a mașinii pentru pasta de măceșe! Iată că a venit momentul să o prezint, așa cum am promis in ultimul post.
      De ce tocmai acum? Pentru că acum, după ce sezonul de măceșe s-a incheiat,  pot spune că  am incheiat și testele cu mașina  (pentru separat pulpa măceșelor de sâmburi și acei perișori fini)  la care am adaptat un motor electric. Totodată am avut și timpul necesar pentru a adăuga aceste detalii aici.

     Funcționarea mașinii electrice se poate observa in imaginile de mai jos. Adaptarea motorului la mașină nu a fost chiar atât de dificilă, insă găsirea unei viteze de funcționare corectă mi-a dat ceva bătăi de cap. De ce ? Pentru că o viteză prea mică nu prezintă probleme tehnice, dar productivitatea mașinii este mică; iar o viteză prea mare va crește productivitatea, dar generează o serie de probleme tehnice, care evident au trebuit rezolvate. Totuși viteza nu poate fi crescută foarte mult deoarece pasta de măceșe amestecată cu sâmburii și perișorii aceia fini este foarte vâscoasâ (groasă), iar pentru a fi separată in mașină este presată spre ieșire. Dacă viteza este prea mare, timpul cât pasta este presată de mașină este prea mic și nu este separată toată pasta (pulpa măceșelor) de sâmburi și perișori. Astfel, cu cât crește viteza scade randamentul de separare a pastei, adică la aceeași cantitate de măceșe trecute prin mașină la o viteză mai mare se va obține o cantitate mai mică de pastă.



     Iată și câteva poze pentru edificare, intrucât calitatea filmulețului de mai sus nu este chiar atât de bună (motiv pentru care trebuie să-mi cer scuze). Promit insă că voi reveni cu un film de bună calitate cu prime ocazie, adică la primele măceșe coapte din sezonul următor.









     După câteva experimente făcute cu această mașină, și câteva ajustări a vitezei motorului, am reușit să separ 40 litri de pastă intr-o oră. Acestă cantitate se poate obține dacă măceșele sunt pregătite corespunzător și in cantitate suficientă, evident.

     Dar cum pregătesc eu măceșele? Păi, in primul rând le pun la fiert cu puțină apă, doar cât să treacă peste ele, intr-o oală de inox cu fundul gros  (gen Zepter)  pe plita cu inducție pe care o setez la 80 grade. Le fierb la temperatură constană și mai mică de 100 grade pentru că inerc să păstrez căt mai mult din vitaminele conținute in măceșe. După ce au fiert, măceșele sunt strivite și amestecate (cu un mixer de inox) foarte bine, cu apa in care au fiert, până se obține o pastă de consistența smântânei pentru frișcă. Dacă măceșele nu sunt bine strivite (măceșele mai mici pot rămâne intregi) atunci când pasta este introdusă in mașină, bucățile mai mari sau măceșele rămase intregi nu vor trece prin mașină și vor rămâne in pâlnie, micșorând in acest fel puțin din productivitatea mașinii. Acesta este motivul pentru care, din când in când, mai trebuie să amestec cu coada lingurii in pâlnie, așa cum se observă și in filmul de mai sus.

     Fiind la capitolul rețete, pot să vă mai spun că de fiecare dată când termin de separat pasta de măceșe, imi place să savurez un pahar proaspăt de . . . nectar de măceșe, care se mai transformâ câte odată și intr-o sticlă de 2 sau de 2,5 litri. Amestec in cantități egale pastă de măceșe și apă, la care mai adaug 8-10 linguri de miere la un litru de amestec. Și pentru că este atât de bun, ca să fie suficient pentru toată familia la masa de seară, de exemplu, trebuie să fac acea sticlă de 2 sau de 2,5 litri. Este preferatul copiilor in fața oricărui tip de suc sau nectar din supermarket-uri.


     Și pentru că totdeauna este loc de mai bine, mai am câteva idei de imbunățire a acestei mașini, atât in privința productivității, cât si in privința construcției. . . . Asta până la inceputul sezonului următor de măceșe, astfel că odată cu primele măceșe coapte să pot face și testele corespunzătoare.

   

78 comentarii:

  • Anonim spunea...

    Buna ziua!M ar interesa si pe mn o astfel de masina...imi puteti spune va rog cat costa aceasta masina si cum se livreaza?multumesc frumos... (denisabusoi@yahoo.com)

  • Anonim spunea...

    Felicitari pentru realizare .
    Un "pont" - trebuie sa torni apa fiarta continuu , putin câte putin - în pâlnie - astfel încât macesele sa treca mai usor prin masina . Macesele reci trec mult mai greu prin masina .

  • Cata spunea...

    Mulțumesc pentru felicitări si penrtu "pont". Dacă puneți măceșele intregi in pâlnie , da, aveți dreptate, trebuie adăugată apă continuu. Dar pot să vă dau și eu un alt "pont" - zdrobiți măceșele și amestecațile bine cu apa in care au fiert până obțineți pasta de măceșe (cu sâmburi cu tot) de consistența smântânei, după care o puneți in pâlnie fără nici un strop de apă și va merge mult mai ușor și repede, bineințeles dacă măceșele sunt preparate inainte ca ele să se răcească.
    Domnule "anonim", nu știu dacă aveți mașina de la mine sau nu, dar vă asigur că așa cum am realizat eu mașina are randamentul cel mai mare dacă o folosiți așa cum am spus eu mai sus.

  • Anonim spunea...

    interesant va rog sa-mi trimite-ti o oferta pentru masina manuala cat si electrica de macese pe adresa moctavian1976@yahoo.com

  • Anonim spunea...

    FANE
    Buna.M-ar interesa si pe mine oferte de pret la cele doua masini si mai multe detalii Cum pot ajunge in posesia lor? adresa :istvan_rudi@yahoo.com

  • Anonim spunea...

    Buna ziua! As dori sa stiu cu ce mixer(marca, model) striviti si amestecati macesele dupa ce au fost fierte in prealabil?

  • Anonim spunea...

    va rog, trimiteti-mi si mie cele doua oferte pe gabigasler@yahoo.com, impreuna cu detalii despre comanda-expeditie.multumesc!

  • nelutzu spunea...

    Am cumparat acest model de masina, e foarte buna, am facut 3 galeti de pasta intr-o ora. Va recomand din toata inima sa va procurati o astfel de masina si o sa vedeti ca merita banii. Cu stima.

  • Unknown spunea...

    in primul rand buna ziua, ca si dumneavoastra mai sunt si altii care mesteresc pe langa casa, ma intereseaza ceva detalii tehnice daca tot vad ca impartasiti din cunostinte. De exemplu eu am o masina electrica nr32 (modelul romanesc), cu motor electric care pe langa tocatul carnii si a altor legume si fructe are si functia de masina de stors rosii, totul cu un adaptor melc si sita confectionate din
    inox, intrebarea mea este referitoare la sita pentru stors macese si anume ce dimensiune au gaurile?

  • Cata spunea...

    Bună seara. Ceva detalii pot să vă dau. Sita are gaurile de 0.5 mm. Se gasește extraordinar de greu și este la fel de scumpă pe cât de greu se găsește.

  • Anonim spunea...

    Buna ziua , Va rog sa imi trimiteti oferta pentru masina electrica pe adresa zoran_geta@yahoo.com Multumesc.

  • Cata spunea...

    Domnule crysty hadade sunteti exact pe site-ul care trebuie. Daca imi lasati o adresa de e-mail pot sa va dau toate detaliile pe care le doriti.

  • Anonim spunea...

    Buna,
    As dori sa cumpar si eu masina aceasta, imi puteti da mai multe detalii despre ea?
    e-mail: djs.pamfy1995@gmail.com
    Multumesc!

  • Anonim spunea...

    Buna,
    Imi puteti da un pret si mai multe detalii despre aceasta masina?
    E-mail: iuliaa.popa@yahoo.com
    Multumesc!

  • Anonim spunea...

    buna ziua .imi puteti spune si mie cum asi putea achizitiona o sita din asta pt pasta de macese si cam ce pret are ? multumesc , daca puteti sa imi trimiteti informatia pe mail antolpaula@yahoo.es

  • Anonim spunea...

    Buna,
    Va rog sa imi trimiteti si mie oferta de pret pe adresa ivan_ramona75@yahoo.com. Multumesc!

  • Anonim spunea...

    Buna ziua,
    Ma puteti ajuta cu o oferta de pret si mai multe detalii despre masina, pe adresa ramona_adriana1979@yahoo.com

  • Daniel spunea...

    Buna ziua,
    M-ar interesa is pe mine o astfel de masina. Puteti sa-mi trimiteti va ro go oferta pe udanimarta@yahoo.co.uk
    Multumesc, Daniel

  • Anonim spunea...

    Buna ziua,
    M-ar interesa si pe mine oferta dumneavoastra. Puteti sa imi trimiteti un mail cu pretul la anca.trasca@c-s.ro. Multumesc

  • Anonim spunea...

    Buna ziua, m-ar interesa sa achizitionez aceasta masina, puteti sa imi trimiteti un mail cu pretul la cornelutz_tatar@yahoo.com . Multumesc

  • Dan Ungureanu spunea...

    Salut. M-ar interesa un preț pentru ambele variante de mașină, și manuală și electrică.

  • Unknown spunea...

    Buna seara . Am cumparat aceasta masina pt pasta , am avut eu motoreductorul. Azi am facut prima transa de pasta si a iesit foarte foarte buna si groasa . Recomand cu incredere

  • Adrian spunea...

    Buna ziua. M-ar interesa un model si v-as ruga sa dati-mi un pret la modelul electric, cat si la cel manual, la adresa adi_man1@yahoo.com. Cum puteti trimite in alt judet si rambursul banilor. Va multumesc,

  • Unknown spunea...

    Buna ziua,
    sunt f interesata intr-o astfel de masina electrica, va rog sa-mi trimiteti o oferta de pret si detalii de expediere la urmat. adresa de mail: oana_3_es@yahoo.com
    Multumesc.

  • Anonim spunea...

    Buna ziua...se poate sa primesc si eu o oferta de pret pentru ambele masini, manuala si pt cea electrica?
    Multumesc mult! mateiciuc_sergiu@yahoo.com

  • Anonim spunea...

    Bună ziua. Sunt interesata de aceasta mașină de pasat și aș dori o oferta de preț pentru ambele modele. Adresa de mail este maricabarbu@yahoo.com Vă mulțumesc.

  • daiana spunea...

    Buna ziua va rog sa-mi trimiteti oferta de pret pentru ambele masini. Multumesc daianamihai@yahoo.es

  • Anonim spunea...

    Buna ziua, ma intereseaza o oferta de pret pt ambele masini. makrom.marketing@yahoo.ro
    Multumesc!

  • Anonim spunea...

    Bună seara! Doresc și eu o ofertă de preț pt. ambele mașini blackmyscorpion_23@yahoo.ro
    Mulțumesc!

  • Unknown spunea...

    Bună seara m-ar interesa și pe mine mașină de stors măceșe. A-și dori sa știu cat costa și cum pot intra în posesia ei. Mulțumesc va rog sa ma contactați cat mai repede. Vasile.cristian92@gmail.com

  • Unknown spunea...

    Bună seara m-ar interesa și pe mine mașină de stors măceșe. A-și dori sa știu cat costa și cum pot intra în posesia ei. Mulțumesc va rog sa ma contactați cat mai repede. Vasile.cristian92@gmail.com

  • Anonim spunea...

    Buna ziua,

    Ma intereseaza si pe mine o masina va rog sa ma contactati pe adresa de mail andi_miklosi@yahoo.com

  • Anonim spunea...

    Buna ziua. Ma intereseaza o masina electrica pentru pasta de macese, pret, modalitate de expediere... Astept informatii pe adresa de mail mc08cris@yahoo.com
    Multumesc. O zi frumoasa va doresc.

  • Anonim spunea...

    Buna seara.M-ar interesa si pe mine oferta de pret pt.ambele masini.adresa este csaba_400@yahoo.com

  • Anonim spunea...

    Buna seara!Va rog sa-mi trimiteti pe adresa de email:muresan_luminitamonica@yahoo.com,pretul si modalitatea de plata si expediere pentru o masina electrica pentru pasta de macese, deasemenea as dori sa stiu care este cantitatea minima de macese care se poate procesa si care este timpul optim de functionare continua, fara a suprasolicita motorul ? Multumesc anticipat.

  • Anonim spunea...

    As dori sa-mitrimite-ti si mie o oferta pentru masina manuala pentru pasta de macese , pe adresa pacurar510@yahoo.com .Va multumesc !

  • Anonim spunea...

    As putea va rog sa am si eu oferta de pret pentru masina manuala si cea electrica la adresa:noblessimo@yahoo.com? Multumesc

  • Anonim spunea...

    Buna ziua...As dori sa imi comunicati pretul unei masini electrice de facut pasta de maceese.
    Mobicom2008@Yahoo.com

  • Unknown spunea...

    Bună ziua. As dorii sa stiu si eu pretul la o masină de pastă. Sau daca ati putea sa imi trimiteți toate detaliile despre ea.
    E-mail: balotaeugen97@gmail.com
    Mulțumesc!

  • Unknown spunea...

    Buna seara, domnule Pastita!
    Am rugamintea sa-mi trimiteti o oferta de pret pentru masina de facut pasta de macese, atat cea electrica cat si cea manuala. Deoarece si eu sunt un pasionat al gemului de macese, simt nevoia unui ajutor in bucatarie.
    Cu stima,
    Mugur Ardelean

  • diego spunea...

    Sa traiti ! Puteti sa mi comunicati pretul pentru aceasta masina ? Ati reusit sa realizati si varianta motorizata ? Astept emailul d voastra la diego1986_78@yahoo.com Va multumesc.

  • catalin spunea...

    Buna ziua,
    M-ar interesa si pe mine sa cumpar o masina de facut pasta- manuala sau electrica - ma intereseaza pretul // bubuila28@yahoo.com

  • Cata spunea...

    In pagina "Contact" veti gasi adresa mea de e-mail, sau puteti lasa aici adresa dumneavoastra de e-mail si va contactez eu.

  • Unknown spunea...

    Eu am modelul fără motor. Mă interesează dacă aveți la vânzare, sau măcar în plan, mașină inox de tocat carne. Am cumpărat de pe net, de la site-ul care lasă să se înțeleagă că e gospodar, însă nunai carcasa motorului și tava sunt din inox. Le-am returnat-o.

Trimiteți un comentariu

Orice sugestii sau comentarii sunt binevenite, și le puteți lăsa aici.

Mulțumesc.

 

©Copyright 2011 blogul lui Cătă | TNB