Mașina Pentru Pastă de Măceșe

miercuri, 2 ianuarie 2013 85 comentarii


          Primul post pe blog . . . nici nu știu cu ce să incep . . .am să incep, totuși, prin a vă povesti cum am reușit să realizez acest proiect : construcția unei mașini de separat pasta de măceșe.
Totul a inceput cu 3 ani in urmă când am văzut prima dată o astfel de mașină și am hotărât că este foarte utilă dacă vreau să am gem de măceșe (care mi se pare extraordinar de bun) in cămară lângă alte borcane de gem sau dulceață.
Partea de concepție, schița după care să construiesc această mașină mi s-a părut atunci partea cea mai grea, dar acum după realizarea practică s-a dovedit a fi partea cea mai ușoară ditre toate.

         După ce am văzut cum a dizolvat pasta de măceșe emailul de pe melcul și pereții interiori ai acelei mașini de tocat carne adaptată pentru pasta de măceșe (după 3 sau 4 ani de utilizare, mai bine de jumătate era dizolvat pâna la fonta din care a fost turnată mașina, iar ce mai rămăsese nedizolvat arăta poros și aspru ca o piatră ponce), am tras concluzia că toate piesele care vin in contact cu măceșele trebuie să fie din inox.
         De aici a inceput partea cea mai grea. A fost extraordinar de greu să găsesc materiale din inox, și mai ales să găsesc o sită foarte de fină,  care să nu permită trecerea acelor perișori fini ce se găsesc intre sâmburii măceșelor,  la dimensiunea de care aveam eu nevoie(doar pentru pentru o mașină). Drept pentru care am inceput căutările și după mai bine de un an de căutări pe la toate firmele din țară  (toate cele care le-am găsit pe internet la acel moment) care comercializează inox negăsind nimic din ce mă interesa - și in primul rând mă interesa sita de inox, fără de care nu puteam să finalizez proiectul - am căutat in afară dar costurile au fost foarte mari.
Intr-un final, pentru a nu abandona proiectul, am cumpărat, dar cantitatea minimă pe care o puteam comanda, adică o sită se inox de 2m x 1m și nu cât aveam eu nevoie (adică o bucată de 20cm x 10cm) . In acest fel m-am ales cu mult mai mult material decât era necesar pentru o mașină.
După acest prim pas (achiziționarea sitei de inox) care a fost destul de mare (ca timp) a urmat pasul al doilea care doar a părut mai ușor dar a fost la fel de greu ca primul. Adică pentru achiziționarea și a celorlalte materiale din inox necesare pentru realizarea melcului și a corpului mașinii am avut cam aceleași probleme, cu diferența că am găsit ușor toate materialele de care aveam nevoie dar -- pentru că totdeauna există un ‘dar’ -- nu cantități așa mici, adică aceeași poveste cu cea de la sita de inox.. Ca un exemplu pentru o bucată de țeavă de inox cu diamentrul de 50 mm și lungimea de 35 mm am fost nevoit să cumpăr 500 mm lungime pentru că asta era cantitatea minimă, sau pentru o bucată de țeavă cu diametrul de 60mm și lungimea de 120mm a trebuit să cumpăr o țeavă intreagă de 3 metri, și tot așa.
         Odată ce am achiziționat materialele am mers mai departe, adică am trecut la realizarea practică și optimizarea funcționării mașinii care a mai durat incă un an. De ce ? Pentru că Romania este plină de meseriași care știu să facă de toate dar nu pot face exact ceea ce iți trebuie, sau dacă cu greu găsești pe cineva dispus să incerce să prelucreze piesa pe care o dorești in afară de timpul foarte mare de prelucrare(incepând cu o săptămână până la o lună) costul de prelucrare este foarte de mare, "doar este inox și se prelucreaza foarte greu", așa cum spuneau unii dintre meseriași. Așa m-am vâzut obligat ca pentru realizarea unei mașini de facut pastă de măceșe să incep să caut, și să și cumpăr o parte din sculele de care aveam nevoie. Altfel . . . nu știu dacă și când mai terminam proiectul.
           Insă, după tot acest timp, in sezonul trecut de măceșe (toamna 2011) când au apărut măceșele și am inceput să fac primele teste de stors măceșe, au inceput să vină și primele rezultate, modeste ce-i drept. Pentru inceput, cu prima versiune a mașinii care se vede in poza următoare am obținut undeva la 5 litri de pastă intr-o oră. 

Prima versiune a masinii
Neavând prea multă experiență cu măceșele, doar ce am văzut la unchiul meu, am crezut că merge mai repede dacă trec prin mașină măceșele intregi, după ce le-am fiert.

Măceșe intregi puse la stors
Am observat destul de repede că nu este chiar așa ușor să treci măceșele intregi prin mașină in primul rând pentru că pulpa de măceșe fiind foarte vâscoasă (foarte groasă) iese mai greu prin găurile foarte mici ale sitei din inox și se intărește destul de repede după aceea astfel incât se dizolvă foarte greu in apă pentru a rezulta pasta de măceșe.

Rezultatul final: pasta de măceșe
După câteva modificări  și reglaje aduse mașinii, și, ca să zicem așa, schimbarea tehnologiei de stoarcere am cescut productivitatea la 10 litri intr-o oră. Pentru că la primele incercări melcul era din teflon, iar după primele 8-10 kg de măceșe trecute prin mașină melcul deja incepuse să se tocească vizibil iar mașina să meargă din ce in ce mai greu, una dintre modificări a fost realizarea unui melc din inox prelucrat dintr-o singură bucată. 

Melc din inox realizat manual
Ca fapt divers, acest model de melc nu am reușit să-l realizez la nici un atelier de prelucrat cu mașini automate (nici chiar CNC). Ca să nu mai spun că singurul atelier care l-am găsit eu și a mai făcut ceva asemănător, adică un melc de dozaj cu pasul constant de la inceput până la sfârșit mi-a spus că prelucrarea a 20 cm de melc din inox mă costă 700 lei fără TVA plus 350 lei materialul. Acesta a fost motivul pentru care melcul care se vede in poză este realizat de mine manual cu o mașină de găurit electrică și un flex. In afară de material care a fost 350 lei, am mai avut nevoie de două burghie de 3mm și două discuri de flex de 2mm grosime, plus un dispozitiv de copiat după un original (realizat tot de mine), și evident 2 săptămâni de lucru câte 2-3 ore pe zi, seara după program.
Revenind la pasta de măceșe, cei 10 litri i-am obținut prin spargerea măceșelor si amestecare lor cu apa in care au fiert, obținând astfel pasta de măceșe in care se găsesc și sâmburii și perișorii aceia fini. Această pastă trecută prin mașină se separă mult mai bine de sâmburi, perișori și eventualele codițe decât atunci când măceșele sunt puse intregi in mașină după de au fiert.

Pasta de măceșe gata să fie trecută prin mașina de stors
 După atâta muncă la melcul de inox și luând in considerare și rezultatele testelor efectuate, am fost mulțumit doar de calitatea produsului finit, adică de pasta de măceșe, nu si de productivitatea acestei mașini, care și la 10 litri intr-o oră am considerat-o modestă.
           Până la sezonul următor (toamna 2012), având și ceva experiență acumulată, am reproiectat aproape complet mașina și am realizat-o incercând in același timp să micșorez și costurile de prelucrare la maxim, dar păstrând calitatea pastei de măceșe.


Ultima versiune a mașini
Față de prima versiune la care talpa mașinii era din plastic, tot acum, la această ultimă variantă, am realizat și talpa mașinii din metal (oțel) vopsit pentru că acel plastic nu mi-a inspirat incredere pe termen lung. Deși initțial am dorit să o realizez tot din inox, am renunțat totuși la acestă idee datorită prețului prea mare. Oricum talpa și mânerul mașinii care sunt realizate din oțel nu intră in contact cu măceșele sau cu pasta.
După o altă serie de teste făcute cu noua mașină am reușit să obțin intr-o oră undeva la  30 litri de pastă, având pasta gata preparată adică măceșele sparte și amestecate cu apa in care au fiert.

Acum consider că am reușit să optimizez construcția unei mașini manuale de făcut pastă de măceșe. Loc de mai bine sunt convins că este, și deja acum mă gândesc la versiunea cu motor electric.
Ca și construcție, așa cum se observă, seamănă foarte mult ca formă cu mașina de stors roșii, insă este total diferită constructiv, astfel incât să separe sâmburii și perișorii măceșelor foarte bine.

Observând câte materiale mi-au rămas in plus după realizarea și testarea primei mașini, și intrebându-mă ce aș putea face cu aceste materiale, m-am gândit că o astfel de mașină poate fi de ajutor și altor persoane care doresc să aibă in cămară gem de măceșe. Astfel, mi-a venit ideea multiplicării mașinii, la comandă, pentru cei interesați.


Și, ca să exemplific, am adăugat și un filmuleț cu mașina in acțiune. Pentru calitatea imaginii, care nu este foarte bună, trebuie să imi cer scuze.
 

Am făcut și un test, de capacitate, și așa cum se vede și in imaginile de mai jos, in 2 minute și 35 de secunde am obținut 1,5 litri de pastă. Ceea ce inseamnă că intr-o oră se pot obțin 35 litri de pastă.

  


85 comentarii:

  • Anonim spunea...

    In primul rand felicitari! ma intereseaza si daca aveti disponibilitatea as dori oferta de pret - coteaelena@yahoo.ca. Multumesc.

  • Anonim spunea...

    Felicitari pentru rezultat si perseverenta!Doresc si eu o masina pentru pasta de macese,iar adresa mea de contact este confidentialmary@yahoo.com.Multumesc.

  • Unknown spunea...

    Sincer ma bucur mult ca aveti un succes mare cu masina de macese...eu personal am folosit-o in acest an si am recomandat-o anumitor persoane care si-au dorit acest produs...e o masina extrem de buna desi pare simpla ..pasta obtinuta e de o calitate foarte buna..e un produs foarte reusit...multumesc mult d-nule Pastita ..un om deschis si sincer care mi-a vandut un produs extrem de bun care mi-a adus un venit suficient pentru o activitate part time...

  • Unknown spunea...

    Am folosit aceasta masina in aceasta toamna..numai cuvinte de lauda vizavii de acest produs...multumesc d-nului Pastita pentru rabdarea si amabilitatea de a-mi pune la dispozitie acest produs si pentru sfaturile privind utilizarea acestuia mie sincer mi-a fost de un real ajutor pentru o slujba part time...masina are un randament pe care eu il consider f.bun si calitatea pastei obtinute este f. buna..asa spun si clientii mei...Multumesc inca o data f.mult...Multa sanatate!

  • Anonim spunea...

    Felicitari! M-ar interesa o astfel de masina! Astept detalii privind cost si livrare pe margareta_iorga2000@yahoo.com. Multumesc!

  • Unknown spunea...

    Buna ziua ma intereseaza si pe mine o astfel de masina , va rog sa imi trimiteti detalii despre pretul celor 2 modele electric si manual si modaliatea de trimitere si plata la email marianbota27@yahoo.com. Multumesc.

  • Anonim spunea...

    Buna ziua,
    Revin doar acum cu un mail catre D-voastra, cu multumiri ptr masina, am reusit sa incercam inca in acest an, suntem foarte incintati, functioneaza bine.
    Multumesc inca o data, probabil vor mai fi si alte persoane care vor dori sa cumpere.

    Tunde

  • Anonim spunea...

    Multumesc pentru informatii. Probabil in aprilie-mai voi comanda masina.Inca o intrebare: care este randamentul masinii, raportul kg macese--litrii pasta?

  • Cata spunea...

    Cu plăcere. Domnule "anonim", ca să fac o paranteză, intrucât eu primesc intrebări de la foarte mulți oameni fie pe e-mail fie telefonic și le răspund la toți, in acest moment eu habar nu am cu cine vorbesc și ce informații v-am dat. Dacă era trecut un nume sau localitatea de unde sunteți, știam despre ce este vorba. Revenind, atunci când vă hotărâți ne auzim la telefon. Randamentul mașinii este undeva intre 1 și 2, și depinde de foarte mulți factor cum ar fi: cât de mari sunt măceșele, cât de bine sunt coapte, cât de bine sunt fierte, cât de bine este preparată pasta cu sâmburi cu tot, (cât de omogenă este) inainte de a fi trecută prin mașină, și nu in ultimul rând, cât de multă răbdare aveți la inceput, să urmăriți funcționarea mașinii și să îi găsiți randamentul maxim.

  • Unknown spunea...

    Buna ziua! Sunt si eu interesata in achizitionarea masinii dvs.,va rog deci sa-mi trimiteti detalii despre cele 2 modele modalitate de plata si de livrare.Va multumesc,Adriana-mailul meu este :scorpiarea_rea@yahoo.com

  • Unknown spunea...

    Bună ziua, m-ar interesa maşina de facut pastă de macese, dacă aţi putea sa îmi trimiteti un preţ şi modalitatea de a intra în posesia ei pe adresa: vio_vit_flav1@yahoo.com v-aş fi recunoscator, mulţumesc

  • Anonim spunea...

    Buna ziua ! Va felicit ! M-ar interesa si pe mine aceasta masina ingenioasa ! Trimiteti-mi va rog si mie detalii despre pret si durata onorarii comenzii ! E-mail ;domnu_pronto@yahoo.com

  • Cata spunea...

    Da, dar o surpriza placuta. Am vazut filmuletul si mi-a placut ce am vazut acolo. Felicitari! Adaptarea la motor realizata foarte bine. Imi plac oamenii cu initiativa, si care lucreaza bine.
    Sa auzim numai numai bine , si. . . spor la treaba!

  • Unknown spunea...

    Multumesc Catalin pentru aceasta masina minunata sunt foarte multumit ,functioneaza perfect .Azi am primit o noua comanda sa ajut cu realizarea pastei de macese peste 20 copii orfani care sunt la o cresa din Dobrogea ,sunt multumit sufleteste ca pot sa fiu de folos semenilor mei, numai bine ,vizionati aici; https://www.youtube.com/watch?v=kwVGQWDGM8A

  • Cata spunea...

    Multumesc pentru idee, dar . . . la REMAT nu gasesc materialul de care am eu nevoie (teava cu un anumit diamentru si o anumita grosime a peretelui, sita cu o numita densitate a gaurilor pe cm patrat si cu un anumit diametru al gaurilor, etc.) si atunci cand am eu nevoie. Si in plus sunt patroni si patroni, de exemplu atunci cand am intrebat la un REMAT daca pot cauta ceva teava de inox, l-a apucat isteria pe patron de parca cine stie ce diamante i-as fi cerut. Daca nu eram despartiti de un perete de caramida si un amarat de ghiseu de abia incapea o coala A4, cred ca ar fi fost in stare sa sara la mine prin acel ghiseu. Asa ca. . . . mai bine nu!

  • Unknown spunea...

    Buna ziua! M-ar interesa si pe mine pretul unei masini manuale si pe cel al unei masini electrice. Astept raspunsul dumneavoastra, va multumesc !

  • Anonim spunea...

    Buna ziua ma intereseaza si pe mine o astfel de masina ,as dori o oferta si alte detalii de functionare si de achizitie pe mail: dantomoiu@yahoo.com Multumesc!

  • Unknown spunea...

    Buna seara ma intereseaza si pe mine preturile si detaliile tehnice pentru cele 2masini.Rog emai la paiuscristian@yahoo.com. O seara buna va doresc

  • Calin spunea...

    Buna, as doi si eu niste detalii si preturi la ambele modele daca se poate. Adresa de email este calin.szilagyi18@gmail.com
    Multumesc

  • Unknown spunea...

    Buna seara,
    Ma intereseaza masina pentru pasta de macese.
    Astept raspuns urgent(trece vremea maceselor)
    Va multumesc, liliana.gabor@gmail.com

  • Anonim spunea...

    Buna ziua. As dori sa cumpar si eu aceasta masina. Locuiesc intro zona cu multi macesi si in fiecare an ma chinuiesc sa obtin pasta cu metode vechi. Va rog sa-mi comunicati pretul si cum pot sa intru in posesia masinii. Va multumesc mult.

  • Anonim spunea...

    Buna ziua. Va felicit pentru realizarile dumneavoastra! As dori sa cumpar aceasta masina. Va rog sa-mi comunicati pretul si cum pot intra in posesia ei. Va multumesc. www.adrysto@yahoo.com

  • Unknown spunea...

    Buna ziua. Ma intereseaza si pe mine aceasta masina de strecurat macese. As dori sa stiu un pret si cum pot intra in posesia ei. gambutanalina@yahoo.com

  • Alina Ghita spunea...

    Buna ziua. Spuneti-mi, va rog masina manuala pentru bulion si pasta macese la ce pret mai este. Dar cea electica? Eu am cumparat una in 2014.Astept raspunsul dumneavoastra pe adresa alina_ghita_romania@yahoo.com. Multumesc! O zi buna!

  • Anonim spunea...

    Buna ziua.
    Pentru cei care doresc sa cumpere masina le recomand sa aiba incredere. Functioneaza foarte bine.
    Trebuie facute cateva incercari pentru a intelege cata apa se pune peste macese. Pentru a obtine un gust cat mai apropiat de cel natural (nu gust de fructe fierte) se replica procesul natural de inghet/dezghet folosind congelatorul. Fructele devin moi astfel ca se poate folosi apa mai putin fierbinte.
    Iarna asta am procesat 20 kg de macese care au ajuns pentru 5 persoane.
    Multumesc, Catalin!

  • Cata spunea...

    Multumesc pentru aprecieri, si pentru increderea acordata.
    Am auzit mai multe persoane ca proceseaza macesele la sfarsitul iernii cand fructele devin moi in urma dezghetului si nu mai trebuie fierte. In sezonul urmator voi incerca si eu procesarea maceselor nefierte.

  • Anonim spunea...

    Bună ziua, va rog să-mi trimiteţi oferta de preţ, pe pandzso@yahoo.com, vă mulţumesc.

  • Carmen Bejan spunea...

    Buna ziua,
    Ma numesc Carmen si as dori sa achizitionez si eu masina, va rog sa-mi trimiteti o oferta de pret si pt cea manuala si pt cea electrica pe adresa de e-mail lodinacarmen@yahoo.com.
    Va multumesc!

  • Ionita spunea...

    Ce îmi aratați dumneavoastra este de domeniul trecutului. Daca vreți tehnologie haideți la cluj să vedeți tehnologia de facut pasta de măcieşe. Eu fac angro

  • Cata spunea...

    Domnule Ioniță, cât inseamnă angro? M-ați făcut puțin curios, Clujul e mare, dar dacă imi spuneți unde să vin, chiar aș dori să văd tehnologia d-voastră. Pentru moment, eu nu mi-am dorit să fac angro, dar cu tehnologia mea de domeniul trecutului, pot face 40, 120, sau chiar 400 litri de pastă pe oră.Pentru 8 ore de muncă ar insemna 3,2 tone de pastă. O fi mult, o fi pițin, sau o fi angro?

  • Anonim spunea...

    buna ziua as dori si eu o masina de macinat macese as dori pretul la cea cea manuala si cea electrica daca mai aveti multumesc

  • Cata spunea...

    Buna ziua,
    Dacă imi dați o adresă de e-mail pot să vă dau toate detaliile pe care le doriți. Altfel, nu știu cum aș putea să iau legătura cu dumneavoastră.

  • Anonim spunea...

    Hey! Would you mind if I share your blog with my facebook
    group? There's a lot of people that I think would really enjoy your content.
    Please let me know. Cheers

    Here is my web site: lasertest

  • Anonim spunea...

    Its like you read my mind! You appear to know so
    much about this, like you wrote the book
    in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this
    is great blog. A great read. I will definitely
    be back.

    Feel free to surf to my blog post :: lasertest

  • Sufletingenunchi spunea...

    Buna seara! Sunt in cautarea unei astfel de masini. Va rog sa-mi dati detalii legate de model, pret, modalitate de livrare/ plata la adresa de e-mail mirekko@yahoo.com. Multumesc!

  • Anonim spunea...

    Buna ziua.Va rog sa-mi trimiteti detalii despre ambele modele la adresa de email betiivlog@gmail.com

  • Unknown spunea...

    Buna seara,
    Sunt si eu interesata de o astfel de masinarie. Va rog sa-mi trimiteti si mie o oferta pt ambele modele.
    laura_neoset@yahoo.co.uk

  • Anonim spunea...

    Bună ziua. As dori sa aflu prețul la mașină de pasat manuala. dumspirosperoo@yahoo.com Cozmin

  • Anonim spunea...

    What's սp colleagues, its wonderful article ⲟn the
    topic of educationand completely defined, keeр it up аll thhe time.

  • Anonim spunea...

    We are a group of volunteers and opening a new scheme
    in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You have
    performed an impressive task and our whole neighborhood shall be grateful to
    you.

  • Anonim spunea...

    Hi Dear, are you really visiting this site regularly,
    if so after that you will without doubt get good know-how.

  • Anonim spunea...

    Hey there! I'm at work browsing yoiur blog from my new iphone!
    Just wanted to say I lov reading your blog and look forward to all your posts!
    Keep up the fantastic work!

  • Anonim spunea...

    Hello There. I found your blog the usage of msn. That
    is a very smartly written article. I'll make sure to bookmark it and come back to read more off your useful info.
    Thank you ffor the post. I'll definitely comeback.

  • Anonim spunea...

    Superb site you have here but I was curious if you knew of any
    community forums that cover the same topics talked about here?
    I'd reallpy love to be a part of group where I
    can get opinions from other knowledgeable individuals that share the same interest.
    If you have any recommendations, please let me know.
    Appreciate it!

  • Cata spunea...

    Thank you for your nice words. I'm glade if you like my posts. Yes, the task was impressive, if we think i worked on it about 2 years. . . . until i can say it work like a charm.

  • Cata spunea...

    About the community forums, I must say I don't know any one, because I don't have much time to search the Internet. Almost all time I stay in my workshop to build some juicer, even electric one, as the case.
    Like a recommendations, I can say I intend to open an Facebook page soon, and there I will start a topics for all who are interested. Maybe we will create a community. Keep in touch.

  • Anonim spunea...

    Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?

    A theme like yours with a ffew simple tweeks would really make my
    blog jump out. Please let me know where you got your theme.
    Many thanks

  • Anonim spunea...

    Outstanding post however , I was wondering if you could
    write a liitte more on thi topic? I'd bee very thankful if
    you could elaborate a little bit further. Blexs you!

  • Anonim spunea...

    I'm not sure where you're getting your info, but good
    topic. I needds to speend some time learning much more or understanding
    more. Thanks for fantastic info I was looking for this info for my mission.

  • Anonim spunea...

    Write more, thats all I have to say. Literally, it seems ass though you relied on the video
    to make your point. You obviously know what youre
    talking about, why throw away youir intelligence on just posting
    videos to youur blog when you could be giving us something enlightening to read?

  • Anonim spunea...

    Hello to every one, the contents existing at this website
    are really remarkable for people experience, well,
    keep up the good work fellows.

  • Anonim spunea...

    Hi to all, the contents existing at this web page are genuinely
    remarkable for people experience, well, keep up the nice work fellows.

  • Anonim spunea...

    Thanks for a marvelous posting! I seriously enjoyed readijg it, you could be a
    geat author.I will be sure to bookmark your blog and may come
    back down the road. I want too encourage that you continue
    your great posts,have a nice holiday weekend!

  • Anonim spunea...

    It's going to be finish of mine day, except before end I
    am reading this impressive paragraph to increase my knowledge.

  • Unknown spunea...

    Buna ziua domnu Catalin.M-ar interesa un aparat manual de facut macese .Daca va rog puteti sa i-mi trimiteti si mie un numar de telefon?Va multumesc

  • Anonim spunea...

    Buna ziua. Ma numesc Ramona Toia și va felicit pentru tot ce ați realizat. Va rog sa îmi transmiteți detalii cu privire la modelele realizate, preț, modalitatea de livrare si plata pe adresa de email ramonatoia@yahoo.com. Va mulțumesc!

  • Cata spunea...

    Buna ziua.
    Aveți datele mele de contact in pagina "Contact", Sau, puteți să lăsați o adresa de mail să va pot contacta.

Trimiteți un comentariu

Orice sugestii sau comentarii sunt binevenite, și le puteți lăsa aici.

Mulțumesc.

 

©Copyright 2011 blogul lui Cătă | TNB